Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

mandag 30. juli 2018

Oppsummering av nyhetsbildet innen datasikkerhet for juni 2018

I juni ble det registrert 165 alvorlige hendelser i forbindelse med vår tjeneste Sikkerhetsovervåking, opp fra 106 i mai. Denne måneden var det mange forsøk på å logge på diverse tjenester ved å bruke forskjellige kombinasjoner av brukernavn og passord. Flere maskiner ble også infisert av malware som utvinner kryptovaluta.

Det var 182 bekreftede DDoS-angrep i juni, noe opp fra 175 i april. 66 av angrepene ble mitigert. Et gjennomsnittlig angrep var på 3.3 Gbps og varte typisk i 18 minutter. Det største angrepet observert i denne perioden var på 30.8 Gbps og varte i 10 minutter. Fire av TSOCs bedriftskunder ble utsatt for angrep denne måneden.

Telenor har lansert DNS-filteret Nettvern for alle sine privatkunder. Filteret oppdateres av Telenors Sikkerhetssenter og andre samarbeidspartnere og skal forhindre spredning av skadevare og phishing. Brukerne re-dirigeres til et sinkhole (sperreside) om de besøker en svartelistet side. Det er mulig å slå av tjenesten i appen Mitt Telenor for kunder som ikke vil ha den ekstra sikkerheten.

Lørdag 23. juni oppdaget Ticketmaster UK en feil på en kundeservicetjeneste som er levert av Inbenta Technologies, en ekstern leverandør. Som følge av feilen kan en ukjent tredjepart ha fått tilgang til personlig informasjon og betalingsinformasjon. Inbenta opplyste at programkoden aldri burde ha vært inkludert på siden som Ticketmaster brukte for betaling. Tickemaster har kontaktet kunder som de mener kan ha blitt påvirket av hendelsen, også mange norske kunder. Kundene blir bedt om å skifte passord ved første pålogging.

Myndighetene i USA har publisert en ny rapport som omhandler motvirkning av cyberangrep og spionasje. Rapporten mener at andre land trenger å vite at det vil bli konsekvenser ved cyberangrep mot USA. Den foreslår også å lage en liste med forskjellige tiltak som kan være aktuelle ved angrep. Disse må tilpasses forskjellige angripende land. Det er også viktig for USA å ha partnere for å dele informasjon og finne ut hvem som står bak angrepene.

Symantec har avdekket et avansert og omfattende målrettet angrep rettet mot satelitt-operatører, forsvars-kontraktører og telekommunikasjonsselskaper i USA og Sørøst-Asia. Ifølge Symantec virker angrepet å være motivert ut ifra nasjonale interesser, og angrepet knyttes mot en gruppering som Symantec har gitt navnet "Thrip". Angrepet skal være initiert fra kinesiske maskiner.

Operasjonen Prowli, navngitt av Guardicore Labs, er en kryptovalutautvinningsoperasjon som har infisert organisasjoner i forskjellige industrier. Til sammen har operasjonen spredt seg til over 40.000 maskiner over hele verden. Gruppen benytter seg av kjente svakheter og dårlige passord for å få kontroll over de infiserte enhetene.

Sikkerhetsekspert Bjarte Malmedal hos NorSIS, er bekymret for IT-sikkerheten hos norske kommuner. En fersk rapport fra NorSIS om sikkerhet i kommunale digitale systemer viser at kommuner har dårlige forutsetninger for å håndtere egen datasikkerhet. Rapporten konkluderer med at kommunal sektor burde få en egen CERT.

NITO mener at endringene i IKT-risikobildet må få konsekvenser for hvordan myndighetene håndterer IKT-sikkerhet. Fagforereningen har siden 2016 bedt om at IKT-infrastrukturen i helsevesenet underlegges sikkerhetsloven. Det er skuffende at et representantforslag i helsekomitéen for å få til dette ble avvist i Stortinget denne uka, sier Trond Markussen, president i NITO.

Forrige måned ble Chiles største bank utsatt for et angrep med wiper-malware som slettet harddiskene på 9000 PCer og 500 servere. Angrepet viser seg nå å ha vært en avledningsmanøver for å skjule et annet angrep. Etter at situasjonen roet seg, ble det oppdaget at uvedkommende hadde overført 10 millioner dollar til en bank i Hong Kong.

Det amerikanske justisdepartementet har offentliggjort detaljene i en massiv operasjon mot det mørke nettet. I operasjonen, der 35 ble pågrepet, samarbeidet Secret Service, Homeland Security Investigations (HSI), DEA og Postal Inspection Service. De pågrepne var i alderen fra 21 til 34 år og inkluderer personer fra New York og California. Det beslaglagte materialet hadde en verdi på ca. 192 millioner kroner og inkluderer blant annet våpen, gull, kontanter og Bitcoins.

Joshua Schulte, tidligere ansatt i CIA, har blitt siktet for å ha stått bak omfattende lekkasjer til WikiLeaks. Lekkasjene, omtalt som “Vault 7”, består i hovedsak av dokumentasjon rundt hacker-, og angrepsverktøy utviklet av CIA gjennom en årrekke, men ikke selve verktøyene.

Ingen kommentarer:

 
>