Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

tirsdag 27. oktober 2009

De to nye (del 1)

Når det gjelder sikkerhet på personlige datamaskiner, så har det "alltid" vært tre grunnleggende regler å følge:

1. Beskytt PC'en din ved hjelp av en brannmur
2. Ha installert antivirus med oppdaterte definisjoner
3. Ha alltid oppdatert programvare

Disse tre reglene er fortsatt veldig gjeldende og noe alle og enhver burde følge. Dersom en følger de tre reglene over, blir det vanskelig for angriperne å ta kontroll over PCen din. Men ting forandrer seg, "de onde" vet om disse tre reglene og har tilpasset seg dem; hvorfor angripe selve PCen, når de heller kan få deg til å gi dem kontroll, helt frivillig? Før prøvde de å angripe svakheter i PCen din, nå prøver de å lure deg! (Se Social engineering [Wikipedia]) Derfor vil jeg foreslå to nye regler for å beskytte deg og din PC, det være seg på jobb eller hjemme:

4. Stol ikke på noen
5. Gjør deg kjent med dine sikkerhets-programmer

Denne bloggposten tar for seg punkt 4, mens del 2 kommer om noen dager og tar for seg punkt 5.

4. Stol ikke på noen.
I dag bruker angriperne primært tre forskjellige metoder til å lure deg til frivillig å installere deres skadelige programmer. Metodene endrer seg hele tiden, derfor lønner det seg å følge med.

Den ene er rett og slett å fortelle en bruker at vedkommende har fått virus på PCen og tilby en gratis skanning av PCen. En slik beskjed kan dukke opp ved surfing på et helt vanlig nettsted. Brukeren vil hver gang få beskjed om en mengde virus som er installert, i tillegg til et godt tilbud på et antivirus-produkt. Da tenker mange at dette må selvfølgelig være bra! For det første fant programmet virus som ditt allerede eksisterende AV-program ikke fant. I tillegg koster det penger og det er jo ofte et tegn på kvalitet!

Og kvalitet er det! Programmet ser ut og oppfører seg som et helt vanlig antivirus-program. Det etterligner Windows i både form og farge, det har de riktige navnene og ikonene, og det har til og med sin egen oppdateringsmekanisme. Men hele programmet er bare juks og er egentlig en trojaner som nå har forbigått din brannmur, slått din eksisterende antivirus ut av spill og forhindrer at du får oppdatert programvare. I tillegg er det mange som faktisk har betalt for dette programmet, med et personlig eller firmaets kredittkort.

Vi omtalte slike programmer alt i 2008 og da programvaren Antivirus XP 2008:



Men selv om dette er over ett år siden, ser vi fortsatt en mengde klienter som har dette og tilsvarende programmer installert.

Den andre metoden for å spre ondsinnet kode er å fortelle deg at du må laste ned siste versjon av et program (gjerne Flash Player) for å spille av en morsom filmsnutt på en web-side.



Beskjeden dukker gjerne opp på sosiale nettverk som Facebook eller Twitter og kommer tilsynelatende fra en av dine kontakter. Denne metoden ble også beskrevet av oss i 2008, men er like aktuell i dag, og det er lett å sikre seg mot dette! Ber de deg laste ned siste versjon av Flash, gå vekk ifra siden og last ned siste versjon av Flash selv. Ber de deg fortsatt oppdatere Flash, eller ber deg laste ned et program eller codec du ikke har hørt om før, la være! Sjansen er alt for stor for at du lures i fella.

Den tredje metoden er å sende ut spam-e-poster med beskjed om å følge en lenke for å installere en oppgradering eller lignende til PCen. E-posten er gjerne forfalsket slik at den ser ut til å komme fra din systemadministrator eller Internett-leverandør. Installér aldri oppgraderinger etter å ha fulgt lenker i e-poster! Noen ganger ligger også filen som et vedlegg til e-posten. Husk å aldri installere programmer som blir mottatt i e-poster. Disse er nesten alltid skadelige. Gi heller ikke fra deg personlig informasjon, dersom en lenke i en e-post ber deg gjøre dette.

Generelt kan en ikke svare ukritisk ja på forespørsler som plutselig dukker opp på skjermen! Dersom du skal oppdatere Flash Player, andre programmer eller operativsystemet, lønner det seg å gå direkte til leverandørens web-sider og gjøre det selv. Ellers kan man ikke vite hva man installerer eller hvor det kommer fra. Installér kun kjente programmer fra kjente leverandører. Men gjelder dette din jobb-PC er det også viktig å følge bedriftens egne retningslinjer. I de fleste tilfeller vil driftsavdelingen både oppdatere og holde ved like programmer installert på din PC.

Uansett, vær kritisk, ikke la deg lure!

Ingen kommentarer:

 
>