Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

torsdag 6. august 2015

Oppsummering av nyhetsbildet for juli 2015

Som forventet var juli også i år rolig når det gjaldt tjenesten sikkerhetsovervåkning. TSOC håndterte 49 alvorlige hendelser mot 78 i juni. De fleste angrep/infiseringer er i dag avhengig av at brukeren av maskinen foretar seg noe for at de skal fungere. I feriemåneden går derfor antall angrep ned.

I juli håndterte vi gjennom vår tjeneste for DDoS-beskyttelse 215 alvorlige angrep, ned fra 307 i juni. Det største angrepet i perioden var på 42Gbps og et gjennomsnittlig angrep er på rundt 5Gbps. Det var i realiteten 1150 verifiserte angrep, men de fleste av disse er såpass små eller kortvarige at de ikke blir håndtert av systemet. Dette dreier seg typisk om mindre angrep mot private sluttbrukere.

Den største nyheten i juli var angrepet mot det italienske firmaet Hacking Team. Firmaet selger overvåkingprogramvare til myndigheter i mange land, også land som ikke er kjent for å respektere menneskerettigheter. Hackerne slapp etter innbruddet over 400GB med data fra firmaets interne tjenere. De tok også kontroll over kontoer i sosiale medier. Intern e-post og e-post mellom ansatte og kunder ble lekket. Kildekode og programvare ble også sluppet, og her ble det etter hvert funnet flere zero-day svakheter som firmaet benyttet seg av til angrep mot sluttbrukere. I løpet av måneden slapp både Microsoft, Sun og Adobe kritiske sikkerhetsoppdateringer i forbindelse med saken. Personene bak angrepet mot Hacking Team hevder at de også stod bak angrepet mot Gamma International UK i 2014, et firma som driver i den samme bransjen.

To sikkerhetsforskere fikk mye oppmerksomhet etter en artikkel i Wired om hvordan de greide å ta kontroll over en Jeep mens den kjørte. Hackerne hadde mulighet til å kontrollere klimaanlegg, radio, bremser, motor osv. Dette var mulig siden Jeepen er koblet til mobilnettet via programvaren Uconnect. Via en svakhet i Uconnect kan angripere ta kontroll over bilen så lenge de vet IP-adressen til den og har en mobil i samme mobilnett. Jeep har siden sluppet en oppdatering. Denne må installeres via en USB-enhet, enten av sluttbrukeren selv eller hos en forhandler.

Mot slutten av måneden ble det meldt om flere svakheter i Android som rammer over 950 millioner mobiler. Svakheten finnes i biblioteket libStageFright og gjør det mulig å ta kontroll over en mobil ved f.eks. å sende den en MMS-melding med en spesielt utformet video. Google har siden fikset sårbarheten og Google, Samsung og LG har lovet å gi ut månedlige sikkerhetsoppdateringer til sine mobiler.

29. juli ble Windows 10 lansert. Den nye versjonen er gratis tilgjengelig dersom en fra før av har Windows 7 eller nyere. Windows 10 inneholder en del nye sikkerhetsteknologier for å gjøre innbrudd vanskeligere. Den nye versjonen har fått kritikk for å ta dårlig vare på personvernet, dersom du benytter deg av standard innstillinger ved installasjon. Det er imidlertid enkelt å bestemme hva som skal deles med Microsoft ved å endre på innstillingene for privacy/personvern etter installasjon.

Europol og Eurojust arresterte i juli fem personer som de mener står bak utvikling og distribusjon av banktrojanerne Zeus og SpyEye. De skal også ha vært ansvarlig for styring av sofistikerte cyberoperasjoner, med over 2 millioner euro i utbytte.

Myndigheter i en rekke land har også samarbeidet om å arrestere over 60 personer som skal ha utført hacking. Personene knyttes til det kriminelle forumet Darkode, som er et svartbørsmarked for blant annet exploit-kits og hacker-verktøy. Operasjonen har resultert i arrestasjoner i 19 land.


Ingen kommentarer:

 
>