Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

onsdag 10. januar 2018

Oppsummering av nyhetsbildet innen datasikkerhet for desember 2017

Desember var en rolig måned når det gjelder tjenesten Sikkerhetsovervåking. Vi håndterte kun 61 alvorlige hendelser, ned fra 157 i desember. Dette er et uvanlig lavt tall og skyldes nok lav aktivitet i fridagene i forbindelse med jul og nyttår.

Det var 496 bekreftede DDoS-angrep i november. 145 av disse ble mitigert. Et gjennomsnittlig angrep var på 1,82 Gbps og varte typisk en halv time. Det største angrepet observert i denne perioden var på 21.5 Gbps og varte i 17 minutter. To av TSOCs kunder ble utsatt for angrep denne måneden.

To menn er dømt til fengsel i 4-5 måneder i Eidsivating lagmannsrett for en serie tjenestenektangrep (DDoS) utført våren 2015. Dette er den strengeste avgjørelsen hittil i saker hvor tjenestenektangrep er benyttet for å sette datasystemer ut av spill. Mennene ble i tillegg dømt til å betale 320.000,- kr i erstatning for tjenestenektangrepene og inndragning av over en halv million kroner.

Etterforskere har avslørt en spionvare-kampanje som siktet seg inn mot etiopiske regimekritikere i USA, Storbritannia og andre land. Operasjonen pågikk i over 14 måneder og ble utført ved hjelp av programvare fra et israelsk firma. Operasjonen ble kjent etter at loggfiler fra den ble funnet åpent på Internett etter en konfigurasjonsfeil.

Hackere kom seg unna med over 60 millioner dollar i Bitcoin etter et angrep mot mining-plattformen NiceHash. NiceHash har uttalt at de "etterforsker hendelsens natur". NiceHash har ikke selv spesifisert hvor mye Bitcoin som har blitt stjålet, men brukere av plattformen har pekt på en lommebok tilhørende plattformen til en verdi av 68 millioner dollar, som plutselig har blitt tømt. Nicehash er nå oppe igjen, og de påstår at brukerne skal få etterbetalt det de har mistet.

I september annonserte Department of Homeland Security at den amerikanske regjeringen ikke lenger skulle bruke Kasperskys produkter, på grunn av deres tilknytning til Russland. Kaspersky Lab stengte i desember ned deres kontor i D.C på grunn av at det ikke lenger er levedyktig. Etter stengningen, har selskapet opprettet et søksmål mot amerikanske myndigheter. Kaspersky har blitt beskyldt for å hjelpe russiske etterretningstjenester med spionasje, men firmaet nekter for dette.

En russisk hacker ved navn Konstantin Kozlovsky har innrømmet overfor en russisk domstol at han hacket demokoratene etter ordre fra FSB. Han skal allerede i august i fjor ha fortalt byretten i Moskva at han ble beordret av FSB-agenter til å hacke Democratic National Comittee (DNC). Informasjonen skal stamme fra Facebook-kontoen til Kozlovsky, hvor det har blitt lagt ut dokumenter og lydopptak fra rettshøringen. Dette har blitt bekreftet av to personer, blant annet en som var tilstede under høringen. Dersom samarbeidet mellom Kozlovsky og FSB blir bekreftet, vil det ifølge Business Insider kunne bidra til å undergrave de russiske myndighetenes påstander om at de ikke hadde noe å gjøre med hacker-angrepet mot Demokratene.

Det har vært flere høyprofilerte sikkerhetsbrudd hos populære nettsider og online-tjenester de siste årene. Sikkerhetsforskere hos 4iQ bruker mye av sin tid på å lete på the dark web og fant nylig en 41 gigabyte stor fil med 1.4 milliarder brukernavn- og passord-kombinasjoner i klartekst. Dataene har ikke kommet fra en enkelt hendelse, men er hentet fra flere forskjellige datainnbrudd. Dataene er hentet fra blant annet nettsider som Netflix, MySpace, LinkedIn og populære spill som Minecraft og Runescape. TSOC fikk tilgang til passordfilen og varslet sine kunder om eventuelle lekkede brukernavn og passord.

Ingen kommentarer:

 
>