Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

tirsdag 10. april 2018

Svært overbevisende automatisert phishing-svindel

Like før påske ble e-posten under sendt ut til noen hundre mottakere i Norge, blant annet mange i Telenor. E-posten ble sendt fra en administrerende direktør i et norsk firma til alle hans kontakter.Angriperne har mest sannsynlig fått tak i brukernavn og passord fra offeret ved hjelp av phishing. Så snart de får tilgang, brukes kontoen til å spre angrepet videre ved å sende e-poster til alle kontaktene til offeret. Dette er som oftest automatisert og gjør det umulig å skille svindel-e-postene fra vanlige e-poster fra offeret.

E-posten har også et bilde av en forminsket kopi av en faktura som typisk vil gjøre mottakeren nysgjerrig på hva fakturaen gjelder, siden skriften er for liten til å lese.

Dersom en trykker på bildet av fakturaen, blir en sendt videre til en falsk innloggingsside for tjenesten Office 365. Dette er en tjeneste for e-post fra Microsoft som brukes av mange bedrifter.


Det er flere ting som gjør at denne siden kan overbevise mottakeren av svindel-eposten om at dette er ekte vare:

  • Siden er en tro kopi av Office 365 sin ekte innloggings-side. Veldig mange brukere er vant med å logge inn på denne tjenesten.
  • Siden er kryptert med HTTPS og har grønn hengelås. Mange ser på en slik grønn hengelås som et slags “godkjent-stempel”, men det betyr i realiteten bare at siden er kryptert mellom din PC og serveren som sender den. Hengelåsen antyder ikke at siden er ekte eller at avsender er den den gir seg ut for å være.
  • E-post-adressen til mottakeren er allerede fyllt inn slik at bare passordet mangler. Dette kan få det til å virke som om siden allerede er “kjent” med mottakeren og at den har vært brukt før. Svindlerne fyller imidlertid inn adressen automatisk, siden de allerede har den.

Det aller viktigste før en skal skrive inn brukernavn og passord på en nettside er følgende: Sjekk adressefeltet til siden! Er du på den adressen du skal være? I dette tilfellet er adressen til siden følgende:Selve domenet er markert i blått. Adressen “abcd08ge. download” er ikke en adresse som rimer med at dette er en tjeneste fra Microsoft eller har noe med Office å gjøre.

Ikke følg linker i e-poster for å logge på tjenester. Skriv heller inn adressen eller følg bokmerket ditt i nettleseren som vanlig. Da unngår du at svindlere får tak i din personlige informasjon ved å lure deg inn på falske nettsider.

Dersom du blir lurt til å gi fra deg innloggings-info til denne typen svindel-sider, er det i neste omgang dine kontakter som får phishing-epost “fra deg”. Bakmennene vil også sitte på en enda større liste med brukernavn og passord som kan brukes til forskjellige typer lovbrudd.

Dersom du skulle bli lurt, skifte passord så fort som mulig!

Ingen kommentarer:

 
>