Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

fredag 7. juni 2019

Oppsummering av nyhetsbildet innen datasikkerhet for mai 2019

Antall alvorlige hendelser relatert til tjenesten Sikkerhetsovervåking holdt seg jevnt i mai. Det ble håndtert 100 hendelser denne måneden, mot 105 i april. Denne måneden var det fortsatt mange infiserte maskiner som ble satt til å utvinne kryptovaluta.

Det var 260 bekreftede DDoS-angrep denne måneden, omtrent likt med de 262 april. 81 av angrepene ble mitigert. Et gjennomsnittlig angrep var på 2.99 Gbps og varte typisk i 18 minutter. Det største angrepet observert i denne perioden var på 65 Gbps og varte i bare syv minutter. Tre av TSOCs bedriftskunder ble utsatt for angrep denne måneden.

I denne månedens sikkerhetsoppdatering fra Microsoft var det en svært alvorlig svakhet i "Remote Desktop Services"-komponenten som brukes i blant annet Windows 7, XP, og Windows 2003. I likhet med WannaCry, gjør svakheten det mulig for infiserte enheter å spre skadevaren videre automatisk, altså å utvikle en dataorm. Microsoft har ikke sett tegn til utnyttelse av svakheten, men anbefaler å oppdatere berørte enheter. Mot slutten av mai var det fortsatt over 900.000 sårbare maskiner tilgjengelig på Internett, og mange millioner sårbare maskiner i interne nettverk.

I løpet av de siste tre årene har gruppen Wicked Panda/Barium infiltrert forsyningskjedene til minst seks store organisasjoner. Det er antatt at medlemmene er av kinesisk opprinnelse. Gruppen har blant annet stått bak innbrudd hos CCleaner og ASUS melder Wired.com. Metoden går ut på å infisere store mengder PCer gjennom forsyningskjeder og så hente ut data fra interessante maskiner for bruk i spionasje.

Tidlig i mars ble det meldt om at Citrix hadde blitt utsatt for et datainnbrudd. I mai kom det fram at Citrix ble kompromittert i et såkalt passordspray-angrep hvor angriperne kom seg inn i systemet og stjal data om finans og ansatte. Angriperne hadde tilgang til det interne nettet i seks måneder. FBI bistår i saken.

Selskapet Red Balloon Security har oppdaget to alvorlige svakheter i Cisco-produkter. Den ene svakheten lar en angriper omgå secure-boot mekanismen (Trust Anchor) og installere egen programvare på routeren. Den andre svakheten gir muligheten for å kjøre tilfeldige kommandoer på en router via nettverket. Til sammen gjør svakhetene det mulig å ta kontroll over en router via nettet og installere et spesialtilpasset OS på den.

I mai ble Huawei svartelistet av den amerikanske administrasjonen. Dette har ført til at en rekke selskaper har meldt om at de slutter å levere software og hardware til den kinesiske produsenten. Google har for eksempel varslet at de vil slutte å gi fremtidige Huawei-mobiler tilgang til Google Play. ARM og Intel har også sagt at de ikke lengre kan gi selskapet tilgang til CPUer.

Google har delt data om hvor godt forskjellige 2-faktor autentiseringsmetoder stopper phishing-angrep. Å måtte skrive inn en kode fra en SMS-melding blokkert for eksempel 100% av automatiserte angrep, 76% av masseutsendte angrep og 76% av målrettede angrep. Det beste forsvaret var bruk av en fysisk sikkerhetsnøkkel, som stoppet alle angrep.

I mai ble det oppdaget en alvorlig svakhet i WhatsApp for iOS og Android. Noen kan ta kontroll over telefonen din, kun ved å sende pakker for å koble opp en videosamtale via WhatsApp. Brukeren trenger ikke engang å svare på anropet for at svakheten skal kunne utnyttes. Svakheten ble brukt av statlige aktører til å infisere håndsettene til regimekritikere med spionprogramvare.

Den antatt russiske APT-aktøren Turla har utviklet en Exchange-bakdør kalt LightNeuron. Bakdøren kan hente inn og endre info i alle e-poster som går gjennom serveren. Den mottar nye kommandoer via e-poster. Disse e-postene inneholder bildevedlegg der kommandoene er gjemt ved hjelp av steganografi. Bakdøren er brukt i nylige angrep mot mål i Midtøsten og Øst-Europa.

Windows 10 har nå blitt offisielt FIDO2-sertifisert av FIDO-alliansen. FIDO2 er et sett av standarder som muliggjør enkel og sikker pålogging på nettsider og applikasjoner via biometriske løsninger, mobile enheter eller fysiske sikkerhetsnøkler, og baserer seg på solid kryptografisk sikkerhet. Støtten kommer i neste oppdatering av Windows, som er ventet i slutten av mai.

Kinesiske etterretningsagenter fikk tak i flere hacker-verktøy fra NSA og brukte disse i angrep mot institusjoner i USA og Europa i 2016. Symantec antar at Kina ikke stjal verktøyene, men fikk tak i dem da USA brukte dem mot mål i Kina. Dette var før verktøyene ble sluppet av grupperingen The Shadow Brokers.

Ingen kommentarer:

 
>