Vi gjør oppmerksom på at informasjonen gitt i denne bloggen er ferskvare og således kan inneholde feil. Aksjoner som gjøres på grunnlag av denne er på eget ansvar. Telenor tar ikke ansvar for innhold gitt i eksterne lenker.

tirsdag 2. november 2021

Oppsummering av nyhetsbildet innen datasikkerhet for oktober 2021

Politi-myndigheter fra flere land har gjennomført ransakinger på flere adresser tilknyttet 12 organiserte digitale kriminelle i Ukraina. Kripos har deltatt i etterforskningen og aksjonen etter dataangrepet mot Hydro i 2019. Etterforskningsgruppen mener de 12 personene har hatt forskjellige roller i et nettverk av kriminelle som står bak alvorlige dataangrep rettet mot over 1.800 ofre i 71 land, inkludert dataangrepet mot Hydro i mars 2019. Gruppen har systematisk angrepet store selskap, og lammet virksomheten deres med skadevare.

Mer enn 30 land deltok på møte som USA holdt for å styrke forsvaret mot løsepengevirus og danne alliansen “Counter-Ransomware Initiative”. Det ble diskutert hvordan de kunne forstyrre løsepengevirus-aktører sin infrastruktur, styrke forsvaret mot løsepengevirus, bruken av kryptovaluta til å hvitvaske pengene og legge press på land som gir løsepengevirus-aktører muligheten til å operere derfra. Det viktigste tiltaket vil i første omgang bli å forstyrre betalingskanalene som aktørene bruker, ved å få børser for kryptovaluta til å identifisere alle kundene sine (AML). Russland og Kina fikk ikke være med på møtet og blir sett på som land som ikke slår hardt nok ned på denne typen angrep. USA og den nye alliansen mot løsepengevirus ønsker å legge press på dem slik at aktører ikke kan operere trygt fra disse landene lenger.

Selskapet Syniverse er en kritisk del av den globale telekommunikasjons infrastrukturen som brukes av AT&T, T-Mobile, Verizon og flere andre rundt om i verden som Vodafone og China Mobile, avslørte at hackere har vært inne i systemene deres i flere år. Mobiltelefonbrukere over hele verden kan være påvirket. Ifølge en anonym kilde kan hackerne hatt tilgang til metadata som lengde og kostnad, innringerens og mottakerens nummer, fysisk plasseringen av partene i samtalen, samt innholdet i tekstmeldinger.

En kriminell organisasjon, som er mistenkt for å ha bygget programvare brukt i Colonial Pipeline-angrepet, rekrutterer nå personer gjennom legitime bedrifts-fronter. Den falske bedriften går under navnet Bastion Secure og utga seg for å selge sikkerhetstjenester. Gruppen som står bak bedriften er egentlig kjent som Fin7/Carbanak, en russisk finansielt motivert bande som i hovedsak angriper Amerikanske bedrifter. Personer som blir "ansatt" blir bedt om å bryte seg inn i bedrifters nettverk, mange uten å vite at de prøver å bryte seg inn hos bedrifter uten tillatelse..

Den årlige hacker-konkurransen i Tianfu, Kina har blitt avholdt. I år kunne kinesiske sikkerhetsforskere ta med seg hjem premier verdt 1.88 millioner dollar etter å ha hacket noe av verdens mest prestisjetunge programvare på landets største hacker-konkurranse. Det var to hacks som skilte seg ut i år. Den første var en ekstern kjøring av kode mot iPhone 13 med det nyeste operativsystemet iOS 15 installert. Den andre var en enkel totrinns-kjede for kjøring av ekstern kode mot Google Chrome, noe som ikke har blitt sett i en hacker-konkurranse på flere år. Blant andre mål som også ble utnyttet kan vi nevne Windows 10, Ubuntu, Safari og VMWare. Konkurransen viser nok en gang at nesten hva som helst kan hackes, dersom angriperne har de riktige insentivene.

Eberspächer er et tysk firma som lager bildeler. Søndag 24. oktober ble selskapet rammet av et løsepengevirus-angrep og mange av fabrikkene deres ble stengt. Over 1000 ansatte i Tyskland får nå penger fra myndighetene mens de venter på at fabrikkene skal åpne igjen. Firmaet har totalt over 10.000 ansatte. Også produksjonen i en fabrikk i Sverige er rammet av angrepet.

I oktober håndterte TSOC 102 alvorlige hendelser i forbindelse med tjenestene Sikkerhetsovervåking og Logganalyse, ned fra 116 i september. PCer og servere som er kompromittert og utvinner kryptovaluta dominerer fortsatt. Som oftest indikere dette at en PC har blitt infisert av malware, men vi ser også noen med viten og vilje installerer denne typen programvare for å tjene virtuell valuta.

Det var 266 bekreftede DDoS-angrep denne måneden, opp fra 216 i september. 107 av angrepene ble mitigert. Et gjennomsnittlig angrep var på 5.25 Gbps og varte i 18 minutter. Det største angrepet observert i denne perioden var på 78 Gbps og varte i 6 minutter. Fem av TSOCs bedriftskunder med tjenesten DDoS-beskyttelse ble utsatt for angrep denne måneden.

Ingen kommentarer:

 
>